Sunday, October 12, 2008


!!!!يک انتخاب صحيح از چربي ها



پاسخ به سوال مطرح شده توسط يکي از دوستان:


سوال: چرا اسيد هاي چرب اشباع از بروز بيماري قلبي مي کاهند؟ و
اينکه مصرف روغن هاي گياهي بيش از ٣٠ درصد انرژي
ميتواند باعث بروز بيماري قلبي عروقي شود؟

قبل از هر چيز بايد بگوييم که اين گروهي از اسيد هاي چرب غير اشباع هستند که مي توانند باعث کاهش بروز بيماري
هاي قلبي-عروقي شوند...


يک انتخاب صحيح از چربي ها!!!
حد اکثر ٣٠ ٪ از انرژي مورد نياز براي بدن شما بايد از طريق مصرف چربي و روغن ها تأمين گردد. حال سؤال اين
است که روغن مصرفي بايد چه ترکيبي داشته باشد تا هم نيازهاي اساسي بدن را به خوبي تامين کند و هم خطر بروز
بيماري هاي قلبي -عروقي را کاهش دهد. روغن مصرفي بايد حاوي اسيد هاي چرب ضروري باشد.اگر معيار ها و ويژگي
هاي يک روغن خوب معرفي شود هرکس قادر است روغن هاي خوب و بد را از يکديگر تمييز دهد. نکات زير در مورد
مصرف چربي ها بايد مورد توجه واقع شود. ١-اسيد هاي چرب اشباع: بهتر است حداکثر ١٠ ٪ انرژي لازم از طريق اين
اسيد هاي چرب تأمين شود.اين چربي ها به طور معمول در چربي پنهان مصرفي روزانه نظير گوشت،لبنيات،کره و تخم
مرغ وجود دارد. بنابراين بايد حدالامکان از مصرف روغن هاي حيواني (چربي گاو،پي)،کره نباتي،کاکائو،روغن نارگيل
که سرشار از اسيدهاي چرب اشباع هستند،پرهيز شود زيرا مصرف اين روغن ها از عوامل مهم بالا رفتن ميزان کلسترول
خون است و اين خود خطر بروز بيماري هاي قلبي-عروقي را افزايش مي دهد. ٢-اسيد هاي چرب غير اشباع با يک پيوند
را کاهش (LDL.C) ١٠ ٪ کل انرژي را تأمين کنند. اين چربي ها سطح کلسترول بد خون - بايد ١۵ :(MUFAs) دو گانه
خون را افزايش مي دهند.روغن هاي کلزا و پالم سرشار از اين نوع اسيد چرب (HDL.C) مي دهند و کلسترول خوب
حدود ١٠ ٪ از کل انرژي بدن بايد از طريق اين اسيد :(PUFAs) هستند.
٣- اسيد هاي چرب غير اشباع با چند پيوند دوگانه
چرب تأمين شود.اسيد هاي چرب ضروري که در بدن ساخته نمي شوند در اين گروه وجود دارند.منابع آن شامل روغن
گلرنگ،آفتابگردان،سويا،پنبه دانه و ذرت مي باشد.
چرا بايد روغن حيواني کمتر مصرف کنيم؟
١ -اين نوع چربي سطح اسيد هاي چرب اشباع بالايي دارد.لذا در صورت مصرف مداوم سطح کلسترول خون بالا مي
رود. ٢ -مقدار اسيد هاي چرب غير اشباع با يک پيوند دوگانه در اين روغن پايين است. ٣- اين روغن ها از نظر مقدار اسيد
هاي چرب غير اشباع با چند پيوند دو گانه بسيار فقيرند به طوريکه با مصرف آن ها اسيد هاي چرب ضروري براي بدن
تأمين نمي شوند. ۴- مشکل اصلي اين روغن ها وجود کلسترول به طور مستقيم در آن هاست در حاليکه روغن هاي
نباتي(مايع و...)کلسترول ندارند ولي در اين روغن ها کلسترول وجود دارد و با مصرف آن ها مستقيما سطح کلسترول خون
بالا مي رود.مصرف روغن هاي حيواني در غذاي کودک و براي مصرف مادران شيرده به مدت چندين ماه توصيه مي شود
و آن هم به دليل انرژي زياد اين روغن است.البته منظور اين نيست که روغن حيواني يک ماده سمي است ولي نبايد به
مدت طولاني در برنامه غذايي وجود داشته باشد.

No comments: